Dünya tüm zamanların en büyük salgın tehditlerinden biriyle karşı karşıya. Corona virüsü!
Virüs hızla yayılırken, ülkelerin ekonomisi de zarar görmeye devam ediyor. Teknoloji olarak gelişmiş bir çağda yaşıyor olabiliriz. Lakin yaşanılan virüs salgını üzerine söylemek gerekiyor ki, birçok ülke kriz ortamına maalesef hazırlıklı değil. Durumun ciddiyeti, virüsün yayılma hızı arttıkça alınan tedbirler de artıyor. Bazı ülkelerde ohal ilan edilmesi, karantinalar, uçuşların azaltılması gibi alınan birçok önlem çoğu sektörde işleri durma noktasına getirdi bile.

Peki bu risk ortamında şirketler hem sağlıklarını korumak hem de uzun vadeli ekonomik hasarlardan etkilenmemek için neler yapmalı?

Çalışanları koruyarak işe başlayın

Ülkemizde birçok gıda ve market sektörü online yapılan alışverişlerde temassız teslimat uygulamasını başlattı. Müşteriler ödemelerini online olarak yaptıktan sonra temassız teslimat seçeneğini işaretleyerek siparişlerini kapı önünden alabiliyor. Bu şekilde başka biriyle temas etme minimuma indirgenmiş oluyor. Ayrıca bankalar da işe başlama saatini 12:00 olarak güncelledi.

Sizler de şirketinizde virüs salgınına karşı bunlar gibi önlemler alarak, hatta imkanınız var ise evden çalışma sistemine geçerek çalışanlarınızı virüsten uzak tutmuş olursunuz.

Müşterilerinizle bağlantıda olun

Şirketler bu dönemde müşterilerini kaybetmemek, güvenlerini tazelemek için biraz daha çaba göstermek durumunda… Bu sebeple müşterilerle iletişim sıklaştırılmalı ve aradaki bağlantı kopmamalı. Hatta özel teklifler, indirimler ve özel planlamalar sunarak aranızdaki bağı da güçlendirmek mümkün.

Geleceği düşünerek adımlar atmaya çalışın

Yaşayacağınız ekonomik sorunların ne kadar süreceğini, neler yaşayacağınızı kestirmek zor olabilir. Ancak şirketinizdeki gelir ve maliyeti etkileyecek unsurları belirlemeyi deneyebilirsiniz. Bu unsurlar doğrultusunda hazırladığınız acil durum planları, giderleri kısma vb. yöntemlerini uygulayarak yaşanacak en olumsuz senaryoya bile hazırlıklı yakalanabilirsiniz.

Etkinlik ve toplantılarınızı online olarak gerçekleştirin

Evden çalışamayan, iş yerine gitmek durumunda olan çalışanlar en azından sosyal mesafelerini koruyarak virüse karşı gelebiliyorlar. Bu durumda şirketlerin düzenleyeceği toplantılara ve etkinliklere katılmak ise sosyal mesafeyi koruyamayacağımızdan pek mümkün olmuyor. Bu sebeple birçok büyük markanın düzenleyeceği etkinlikler de iptal olmuş durumda. İptal edilmeyen etkinlikler ise online olarak gerçekleşmeye devam ediyor.

Sizler de düzenleyeceğiniz toplantıları, etkinlikleri, konferansları online görüşme ile yüz yüze gerçekleştirerek hem kendi sağlığınızı hem de çalışanlarınızın sağlığını tehlikeye atmamış olursunuz.

Yazan: Büşra Yıldız