Son zamanlarda yaşanılan korona virüs salgınından sonra yapılan “Evde Kal” çağrısına birçok kurumsal şirket destek verdi ve home office çalışma sistemine geçme kararı aldı.

Bu süre boyunca evden çalışacak olanların işlerini kolaylaştıracak, konsantrasyonlarını maksimum seviyeye çıkaracak 5 öneriyle sizlerleyiz.

1) Çalışma saatlerinizi belirleyin

Home Office çalışmanın avantajlarından biri de istediğiniz saatte işbaşı yapabilmektir. Bu durumda disiplinli davranmak çok önemlidir. Her gün bilgisayar başına geçtiğiniz ve çalışmaya başladığınız saat aynı olmalıdır. Düzenli bir zaman çizelgesi oluşturmalısınız. Örneğin kendinize 10:00 – 19:00 arası çalışacağım diye bir kural koyarsanız işleriniz bir sonraki güne sarkmayacak ve zamanında bitirmiş olacaksınız.

2) Çalışma ortamınızı düzenleyin

Konsantrasyonunuzu etkileyen en önemli unsur çalışma ortamıdır. Televizyonlu bir ortamda koltuğa uzanmış bir şekilde dikkatinizi asla toplayamazsınız. Bu olumsuzluğu önlemek için kendinize çalışma ortamı hazırlamalısınız. Evinizdeki bir odayı çalışma odasına çevirebilir veya bir çalışma köşesi yaratabilirsiniz.

Dağınık ve gereksiz eşyaların bulunduğu bir masa çalışmanızı olumsuz yönde etkiler ve çalışmanıza engel olur. İhtiyaç duyduğunuz eşyaları bulundurduğunuz düzenli bir masa ise tam tersi bir etki yaratır. Bu sebeple dikkatinizi dağıtacak her şeyi çalışma ortamınızdan kaldırmanız gerekir.

3) Kılık kıyafete dikkat edin

Evden çalışanlar yataktan kalktığı pijamalarıyla güne devam etmek, o şekilde çalışmak istiyor. Lakin bu çalışanlar için pek faydalı olmuyor. Tabii bu takım elbisenizi giyin öyle çalışın demek olmuyor… İşinizi ciddiye aldığınızı gösteren ve en önemlisi çalışma enerjinizi artıran kıyafetleri tercih etmeniz sizin için her zaman artı olur.

Özellikle ofise gidiyormuş gibi hazırlanıp o şekilde işe başlamak ortama daha hızlı alışmanızı sağlar. Örneğin duşunuzu alın, kahvaltınızı yapın, dişlerinizi fırçalayın, giyinin ve işe başlayın. Aradaki farkı göreceksiniz.

4) Evinize güçlü bir internet bağlatın

Evde çalışmak için ihtiyacınız olan en önemli şey internet!
Evinizdeki güçlü internet ağı hem çalışmanızı hızlandırır hem de yapacağınız video konferans görüşmelerinde kesintisiz bir görüşme yapmanızı sağlar.

5) Telefon bildirimlerini kapatın

Cep telefonlarımız sayesinde sosyal platformlarda her zaman aktif durumdayız. Bu sebeple telefonumuza sürekli farklı uygulamalardan bildirimler geliyor. Çalışma esnasında bu bildirimler dikkatimizi dağıtacağından, telefonu sessize almak hem sürekli bölünmemenizi hem de dikkatinizi korumanızı sağlar.

Yazan: Büşra Yıldız