Gencinden yaşlısına her yaştan kullanıcının ve neredeyse tüm işletmelerin bulunduğu yer: sosyal medya!

Hepimiz biliyoruz ki bol etkileşimli, yüzlerce takipçisi olan profesyonel bir sosyal medya hesabı kullanıcıların ilgisini daha çabuk çekiyor. Dijital dünyaya ilk kez giriş yapmış çoğu kullanıcı ve marka da takipçilerine bir an önce seslerini duyurabilmek ve popülerliğini gösterebilmek için hiç zorluk çekmeden direkt bu aşamaya gelmek istiyor. Belki uzun zaman almış ama doğal yollar ile kademe kademe gelinmiş profesyonel bir hesap olmaktansa sahte takipçiler ve sahte etkileşimler ile dolu sahte bir hesap olmayı tercih ediyorlar. Farkında olmasalar da bu işlem hem markalarına hem de sosyal medya hesaplarına büyük zararlar veriyor.

Takipçi satın almak için farklı uygulamalar ve web siteleri bulunuyor. Bu sitelerde kullanıcıların bütçesine göre sahte ve bot hesaplar sosyal medya hesaplarına entegre ediliyor. Sorunlar tam olarak bu aşamadan itibaren başlıyor.
 

  • Yeni bir hesap olduğumuz paylaşım sayımızdan ve tarihten anlaşıldığı için bir anda bu kadar takipçi sayısına ulaşmak ve takipçi sayısına oranla alınan etkileşimin düşüklüğü asıl takipçilerimizde güven problemi oluşturuyor. Bu güven problemi de satışlarımıza yansıyor ve gözle görülür bir düşüş yaşanmasına sebep oluyor.
     
  • Instagram ve Facebook son zamanlarda sahte takipçilere karşı aldığı önlemleri artırmış durumda.
    Yeni bir Facebook hesabı açtığımızda artık bizden kimlik görseli isteniyor ve hesabımızı teyit etmeden giriş yapmak mümkün olmuyor. Instagram’da da sahte profillere karşı alınan önlemler bu şekilde. Örneğin fark edilen bot hesaplar Instagram tarafından engelleniyor ve hesaba bir daha giriş yapılamıyor.
    Aynı zamanda profile bir anda binlerce takipçi gelmesi gibi şüpheli bir durumda ise Instagram bu hesabın hashtaglerde ve keşfet sekmesinde görünürlüğünü azaltıyor. Ayrıca hesabı kilitleyebiliyor. Kilitlendiğinde ise paylaşım yapılamıyor, kimse takip edilemiyor ve hiçbir etkileşimde bulunulamıyor. Belki hesap kapatılabiliyor…
     
  • Satın alınan bot hesaplar fark edilip kapatıldığında ya da hesaba gönderilen orijinal profiller istemeden takip ettiği sayfayı unfollow ettiğinde bu işlemler takipçi sayısına da yansıyor ve eksilme görülüyor. Bu durumda para verilip satın alınan pasif profiller bir getiri sağlamadığı gibi harcanan para da silinen bot hesaplarla birlikte çöpe gidiyor.

    Kısacası yapılan bu hareket marka imajına zarar veriyor ve bir sürü götürüsü oluyor.

    Yaptığınız bu hatanın farkına vardınız diyelim ve takipçileri silmeye karar verdiniz. Ne yazık ki bu işlem satın alma işlemi kadar kısa süreli değil, size zaman kaybettiren uzun bir işlem oluyor. Bot hesapları algılayan ve silen bazı uygulamalar bulunuyor lakin satın alındığında görülen şüpheli işlem bu aşamada da görülebiliyor ve takipçileri aynı anda silmeye izin vermiyor. Bu şekilde profili eski haline getirmek günler alabiliyor…

    Eğer takipçi satın almak gibi bir düşünceniz var ise bu yazıyı okuyup fikrinizi tekrardan değerlendirmenizi tavsiye ederiz. 😊

    Yazan: Büşra Yıldız